Word klant bij ‘t Mortelke, kijk hier voor Meer informatie

Droog cursus op ’t Mortelke

€100,-

datum 28 september 2024
tijd 10:00 - 16:00
aantal personen Minimaal 12

Drogen is een uitstekende manier om voedsel langer houdbaar te maken. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk en eenvoudig het is om thuis voedsel te drogen. Van fruit en kruiden tot bloemen en paddenstoelen, er is enorm veel dat je kunt drogen. Omdat drogen zo’n handige techniek is, willen wij je met deze cursus graag meer vertellen over de verschillende aspecten ervan. Wat kun je allemaal drogen? Hoe bereid je voedsel voor op het droogproces? Hoe weet je of iets goed gedroogd is? En welke droogmethoden bestaan er allemaal? Geïnteresseerd? lees dan verder.

In deze uitgebreide basiscursus beantwoorden we deze vragen en meer. Na de cursus kun je thuis zelf aan de slag met het drogen van je eigen kruiden, bloemen, paddenstoelen en andere verse producten uit je tuin of voedselbos.

De cursus wordt gegeven door Peter van Oort (de Groendoener), Marieke Vanthoor (Boslekker), Susan van Maaren (Uit Susan’s Keuken) en Kyara Laiho-Smit (’t Mortelke). Allemaal hebben zij uitgebreide ervaring met voedselbossen en drogen. Dankzij hun verschillende expertises leer je van ervaringsdeskundigen niet alleen over het droogproces, maar ook welke planten en vruchten in een voedselbos geschikt zijn om te drogen. Zo kun je een vliegende start maken met je eigen voedselbos. Tijdens de cursus brengen we het geleerde meteen in de praktijk: naast theorie ga je zelf ervaren hoe het drogen werkt.

De cursusdag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur, inclusief een vegetarische lunch met seizoensproducten uit het voedselbos. Inloop is vanaf 9:30.

Onderwerpen die aan bod komen:

Theorie:

  • Basisprincipes van drogen
  • Overzicht van kruiden (met foto’s) die geschikt zijn om te drogen
  • Drogen van kruiden en bladgewassen
  • Drogen van bloemen voor decoratie
  • Drogen van fruit en het maken van fruitleer
  • Rehydrateren
  • Verschillende droogtechnieken
  • Bewaren van gedroogde producten

Praktijk:

  • Zelf kruiden en bloemen oogsten en drogen (neem gerust kruiden van thuis mee)
  • Rondleiding en plukwandeling over ’t Mortelke
  • Zelf fruit drogen
  • Verschillende droogtechnieken toepassen
  • Melanges maken & producten snijden (inclusief een theeproeverij)

Wat krijg je verder:

  • Een handout met alle informatie die tijdens de cursus besproken is, die je na afloop ontvangt
  • Een gift bag met gedroogde producten van ’t Mortelke ter waarde van 8 euro
  • Een vegetarische lunch met seizoensproducten uit het voedselbos
  • De hele dag koffie, thee en smaakwater
  • Een theeproeverij met zelf geplukte en gedroogde producten
  • Een gezamenlijk online vragenuurtje na de cursusdag (datum en tijd volgen na de cursus)

Let op: de cursusdag gaat alleen door als er voldoende aanmeldingen zijn. 1 week voor aanvang zullen wij jullie hierover informeren. Lees onze algemene voorwaarden voor meer informatie. 

Wie ben jij? en Wat ga jij vertellen tijdens deze cursus?

Ik ben Peter van Oort, de Groendoener. Ik ben voedselbosontwerper en aanlegger. Elke plant kent zijn eigen kracht en ik wil graag elke plant leren kennen. Met die kennis kan ik gezonde groeiende ecosystemen aanleggen. Dat is mijn hoogste doel, daar profiteert alles en iedereen van. En het is super leuk!
In de cursus stel ik verschillende planten aan je voor en help ik je ze herkennen in het veld. In een jong voedselbos is nog niets te oogsten zeg men, ik laat je zien dat dat niet waar is!

Wie ben jij? en Wat ga jij vertellen tijdens deze cursus?

Mijn naam is Marieke Vanthoor, ik ben de oprichter van Boslekker. Ik ben levensmiddelentechnoloog en heb veel interesse in eten en natuur. Met mijn kennis en ervaring wil ik bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem, waarin voedselbossen een belangrijke rol kunnen spelen. Bij Boslekker richten we ons op het verwerken van oogst uit voedselbossen, zodat deze bij de consument terechtkomt. Verwerking, en met name drogen, is essentieel om de waarde van deze oogst te behouden en te vergroten. In deze cursus deel ik mijn expertise over de techniek van het drogen van kruiden. Mijn doel is om jou te inspireren en te helpen om succesvol aan de slag te gaan met het drogen van producten uit voedselbossen.



Wie ben jij? en Wat ga jij vertellen tijdens deze cursus?

Mijn naam is Susan van Maaren. In 2016 kocht ik mijn eerste voedseldroger. Ik hou mij dus al zo’n 8 jaar bezig met het drogen van o.a. fruit.  Ik ben begonnen uit nieuwsgierigheid en om de voedselverspilling tegen te gaan. In de loop van de jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het drogen van fruit op verschillende manieren, maar ook met het verwerken van het gedroogde fruit in allerlei gerechten. Tijdens de cursus zal ik van alles over vertellen. 



Wie ben jij? en Wat ga jij vertellen tijdens deze cursus?

Mijn naam is Kyara en ik ben een van de oprichters van ’t Mortelke. Bij ’t Mortelke zijn we al vroeg begonnen met het drogen van verschillende vruchten en planten die van ons land komen. Dit omdat er al erg veel mooie eetbare planten groeien in een startend voedselbos en wij hier graag een waardevol product van willen maken, wat goed blijft voor een langere tijd. Wij hebben door trial and error geleerd hoe drogen werkt en waar we op moeten letten. Ik hoop dat jij met deze cursus op ‘t Mortelke geïnspireerd wordt zelf ook te gaan drogen en dat we jou met deze cursus een kickstart kunnen gaan geven om sneller succesvol aan de slag te kunnen gaan!