Word klant bij ’t Mortelke, kijk hier voor Meer informatie

Weck & inmaak Workshop

105

datum 30 augustus 2025
tijd 10:00 - 16:00
aantal personen Minimaal 12

Wecken en inmaken zijn fantastische manieren om voedsel langer houdbaar te maken. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk en eenvoudig het is om thuis aan de slag te gaan met wecken en inmaken. Van groenten en fruit tot sauzen, soepen en zelfs complete maaltijden – er is ontzettend veel dat je kunt bewaren in potten.

Omdat wecken zo’n waardevolle techniek is, willen we je met deze workshop graag meenemen in de wereld van het conserveren. Wat kun je allemaal wecken? Hoe bereid je je ingrediënten goed voor? Hoe weet je of iets veilig en goed geweckt is? Welke methoden zijn er? Geïnteresseerd? Lees dan verder.

Wil je erbij zijn?
Kaartje kopen

In deze uitgebreide basiscursus beantwoorden we deze vragen en meer. Na afloop kun je thuis vol vertrouwen aan de slag met het wecken van je eigen oogst, of die van je buur(t)tuin, voedselbos of markt. Je leert niet alleen de theorie, maar krijgt ook praktische tips en gaat zelf aan de slag. En natuurlijk krijg je ideeën mee over hoe je jouw geweckte producten kunt verwerken in de keuken, zodat je het hele jaar door kunt genieten van de overvloed van het seizoen.

De cursus wordt gegeven door Susan van Maaren (Uit Susan’s Keuken). Susan heeft jarenlange ervaring met wecken, koken en het verwerken van voedsel. De workshop is ontwikkeld in samenwerking met ’t Mortelke en sluit perfect aan bij een duurzame, zelfvoorzienende levensstijl.

Tijdens de cursus brengen we het geleerde meteen in de praktijk: naast theorie ga je zelf ervaren hoe het wecken werkt. We werken zoveel mogelijk met producten uit het voedselbos en bespreken verschillende technieken en toepassingen.

Tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur (inloop vanaf 9:30)
Inclusief: Een vegetarische lunch met producten uit het voedselbos
Locatie: Het mortelke 3, 5556 XD, Valkenswaard.

Onderwerpen die aan bod komen

Theorie:

  • Basisprincipes van wecken

  • Veiligheid en hygiëne

  • Benodigdheden: potten, deksels, tangen, ketels

  • Het wecken van groenten, fruit, sauzen en maaltijden

  • Verschillende wecktechnieken (waterbad vs. stoom)

  • Bewaren en etiketteren van geweckte producten

  • Inspiratie: toepassingen in de keuken

Praktijk:

  • Zelf groenten en/of fruit wecken
  • Rondleiding door het voedselbos

Wat krijg je verder:

  • Een uitgebreide hand-out met alle besproken informatie

  • Een heerlijke vegetarische lunch met ingrediënten uit het voedselbos

  • De hele dag door koffie, thee en smaakwater

  • Een zelfgeweckte potten mee naar huis (Dus weck materialen en potten voor tijdens de cursus worden door ons geregeld.)

  • Inspiratie om zelf verder te experimenteren

  • Inzicht in welke weck &  inmaak materialen je nodig hebt en waar je deze kunt kopen.
Wil je erbij zijn?
Kaartje kopen

Wie ben jij? en Wat ga jij vertellen tijdens deze cursus?

Mijn naam is Susan van Maaren. In 2016 begon mijn avontuur met wecken toen ik mijn eerste weckketel aanschafte. Vanuit een groeiende interesse in voedsel bewaren en het tegengaan van voedselverspilling, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het wecken van onder andere groenten, fruit, sauzen en complete maaltijden.

In de loop der jaren heb ik veel ervaring opgedaan met verschillende wecktechnieken en heb ik talloze recepten uitgeprobeerd. Ook ben ik steeds creatiever geworden in het verwerken van geweckte producten in dagelijkse gerechten. Tijdens de workshop deel ik graag mijn kennis, tips en enthousiasme met jou.

Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.