In deze uitgebreide basiscursus beantwoorden we deze vragen en meer. Na afloop kun je thuis vol vertrouwen aan de slag met het wecken van je eigen oogst, of die van je buur(t)tuin, voedselbos of markt. Je leert niet alleen de theorie, maar krijgt ook praktische tips en gaat zelf aan de slag. En natuurlijk krijg je ideeën mee over hoe je jouw geweckte producten kunt verwerken in de keuken, zodat je het hele jaar door kunt genieten van de overvloed van het seizoen.
De cursus wordt gegeven door Susan van Maaren (Uit Susan’s Keuken). Susan heeft jarenlange ervaring met wecken, koken en het verwerken van voedsel. De workshop is ontwikkeld in samenwerking met ’t Mortelke en sluit perfect aan bij een duurzame, zelfvoorzienende levensstijl.
Tijdens de cursus brengen we het geleerde meteen in de praktijk: naast theorie ga je zelf ervaren hoe het wecken werkt. We werken zoveel mogelijk met producten uit het voedselbos en bespreken verschillende technieken en toepassingen.
Tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur (inloop vanaf 9:30)
Inclusief: Een vegetarische lunch met producten uit het voedselbos
Locatie: Het mortelke 3, 5556 XD, Valkenswaard.
Onderwerpen die aan bod komen
Theorie:
-
Basisprincipes van wecken
-
Veiligheid en hygiëne
-
Benodigdheden: potten, deksels, tangen, ketels
-
Het wecken van groenten, fruit, sauzen en maaltijden
-
Verschillende wecktechnieken (waterbad vs. stoom)
-
Bewaren en etiketteren van geweckte producten
-
Inspiratie: toepassingen in de keuken
Praktijk:
- Zelf groenten en/of fruit wecken
- Rondleiding door het voedselbos
Wat krijg je verder:
-
Een uitgebreide hand-out met alle besproken informatie
-
Een heerlijke vegetarische lunch met ingrediënten uit het voedselbos
-
De hele dag door koffie, thee en smaakwater
-
Een zelfgeweckte potten mee naar huis (Dus weck materialen en potten voor tijdens de cursus worden door ons geregeld.)
-
Inspiratie om zelf verder te experimenteren
- Inzicht in welke weck & inmaak materialen je nodig hebt en waar je deze kunt kopen.