Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Ontmoet de mensen van Voedselbos ’t Mortelke: Just
Kun je kort iets over jezelf vertellen?
‘Ik ben Just Smit, vader van Kyara en Carlyn, partner van Saskia en ondernemend in hart en nieren. Mijn ondernemerschap heb ik ontwikkeld in het bedrijf Adimec waar ik nog steeds met veel enthousiasme aan bijdraag. Adimec ontwerpt en produceert industriële camera systemen met een positieve impact op mens, maatschappij en de wereld. Mijn kennis en ervaring in betekenisvol ondernemerschap pas ik ook toe bij Föda Silva en haar eerste project Voedselbos ’t Mortelke. Mijn interesse in techniek combineer ik met de overtuiging dat de samenwerking van mensen van groot belang is voor duurzame waarde creatie. Hier zie ik de parallel met de ontwikkeling van permacultuur, waar de samenwerking in de natuur kan zorgen voor een juiste balans bij de groei van mooie producten.’
Wat is jouw rol binnen Voedselbos ’t Mortelke?
‘Mijn rol bestaat uit meerdere aspecten. Samen met Saskia wonen wij aan het Mortelke in Valkenswaard en hebben wij onze landbouwgrond beschikbaar gesteld voor het project. Wij vinden het namelijk belangrijk om ons bezit te laten bijdragen aan een duurzamere wereld. Hierbij passen de uitgangspunten van permacultuur heel goed. Daarnaast willen wij het ondernemerschap van Kyara en Carlyn ondersteunen. Ik ontmoet, enthousiasmeer graag en combineer dit met een richting gevende inbreng met de bedoeling om mensen te helpen groeien en de eigen doelen te behalen.De uitdagingen bij Föda Silva en Voedselbos ’t Mortelke’ geven hiervoor meer dan voldoende gelegenheid.Ik ondersteun het project, in brede zin, met advies, bij praktische dagelijkse activiteiten, met investeringen en met enthousiasmeren.’
Wat is jouw motivatie om mee te werken aan dit project?
‘Ik hou van nieuwe uitdagingen en om de juiste mensen te linken om een bepaald doel te realiseren.Met dit project willen we aantonen dat ecologie en economie duurzaam en rendabel kunnen samen gaan. Wat ik zo ‘rete interessant’ vind is dat het één groot leerproces betreft. Door te experimenteren, leren we vanaf het eerste begin veel over de natuur, over ondernemerschap, over mensen en hoe deze effectief kunnen samen werken. Ik geloof in creativiteit door het bundelen van verschillende inzichten en meningen en daarmee uitdagingen te overwinnen. Dit project geeft daarvoor meer dan voldoende gelegenheid. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat de huidige wijze waarop de mens met de natuur omgaat en voedsel produceert niet houdbaar is.We moeten circulair gaan denken. Een voedselbos is één van de manieren om op een duurzame wijze voedsel te produceren.Ik geloof in de kracht van een ecosysteem en haar elementen waarin samenwerking al waardevol is en met een beperkte menselijke regie kan worden geoptimaliseerd.’
Wat vindt je het leukste aan je werk?
‘Het werken met de mensen en hun talenten. Als iedereen in zijn of haar kracht werkt, kunnen er bergen worden verzet en en hele mooie dingen ontstaan.Met dit project maken wij mensen in onze omgeving ook bewust van de waarde en kracht van de natuur en onze verwevenheid daarmee als mens.Ik kijk daarom uit naar de volgende fasen van dit project om te ervaren hoe het team, de permacultuur en het Voedselbos ’t Mortelke zich samen verder ontwikkelen.Daarbij is het enorm interessant om te onderzoeken en te experimenteren op welke wijze kennis en techniek de natuur kunnen ondersteunen en zodoende bijdragen aan een houdbare wereld.’
Wat is jouw droom met Voedselbos ’t Mortelke?
‘Het ontwikkelen tot een soort ‘Hof van Eden’ een plek waar mensen veilig kunnen genieten, leren en zich ontwikkelen in de natuur. Waarbij onze ervaring en ‘Learn by Doing’ een goede basis is gebleken voor een betekenisvolle onderneming Föda Silva.Waarmee we meer van dit soort plekken in Nederland creëren waar innovatief ondernemerschap, duurzame voedsel productie en beleving natuur inclusief en succesvol worden gecombineerd.’