Word klant bij ’t Mortelke, kijk hier voor Meer informatie

De duurzaamheidsvisie van
’t Mortelke

Op ’t Mortelke verbinden we mensen met de natuur door voedsel. De producten van ’t Mortelke zijn niet alleen superlekker en gezond, maar ons voedselbos biedt ook leefruimte aan lokale dieren-, planten-, en bodemleven. We kiezen bewust hoe we werken en wat we aanbieden. Waar gelooft ’t Mortelke eigenlijk in en hoe brengen we dat in de praktijk? Dat verhaal vertellen we met onze drie ‘Groene Principes’.

Duurzaamheid bij ’t Mortelke

‘t Mortelke Groene Principes

Principe 1: De mens is onderdeel van de natuur.

Wij zien mensen als deel van de natuur, en zien heel veel groene en sociale potentie voor een sterkere positieve verbinding tussen mens en natuur. We leren van de natuur en dragen actief bij aan natuurbehoud terwijl we ons voedsel groeien. Dat betekent voor ons toekomstbestendig natuurinclusief te werk gaan. Daarom onze missie: mensen verbinden met de natuur door voedsel.

 

Principe 2: Natuur is essentieel voor het groeien van gezond voedsel

Wij geloven dat lekker en gezond voedsel het beste groeit in een florerende natuurlijke omgeving. Dit zie je terug op ‘t Mortelke op 3 manieren:

  • Een gezonde bodem als uitgangspunt: We zijn trots dat de bodem op ‘t Mortelke weer tot leven komt. Ongeveer een kwart van alle organismen op aarde leeft in de bodem; het is onze bron van leven en voedsel. We laten de bodem zoveel mogelijk met rust en mulchen alleen om het organisch materiaal te laten toenemen. We gebruiken uiteraard geen pesticiden, kunstmest en zware machines. Zo geven we het bodemleven een ultieme kans om zich optimaal te ontwikkelen. Daar worden onze planten en dus ook onze klanten blij van.
  • Circulair & regeneratief denken en werken: Op ‘t Mortelke werken we bewust aan de economie van de toekomst. Misschien heb je al het statiegeld op onze bakjes en flessen gezien? We houden de Nederlandse afvalberg kleiner, door te zorgen dat ons materiaal zo lang mogelijk meegaat, door tweedehands of gerecycled meubilair te kopen, en zelf zo veel mogelijk te recyclen. Ook maken we zo min mogelijk transportkilometers, bijvoorbeeld door alleen in ons postcodegebied te leveren, en door onze afhaallocaties. Door lokaal te verbouwen en te eten houden we onze uitstoot laag en het klimaat een beetje koeler. We streven op ‘t Mortelke naar zo min mogelijk irrigatie, om het grondwaterpeil de kans te geven te herstellen. Dankzij de regenwateropslag in onze vijver en de diepe plantenwortels hopen we waterneutraal te zijn in 2030. We wekken ook onze eigen energie op met de zonnepanelen op de binnenruimtes.
  • Met de natuur meebewegen, in plaats van er tegenin te gaan: Op ‘t Mortelke zien we dat de natuur in overvloed geeft als je het laat groeien. Daarom doen we aan passief onderhoud, zodat de natuur maximaal de ruimte heeft om de lekkerste planten en vruchten te laten groeien. We passen ons op een slimme manier aan aan klimaatverandering. We experimenteren bijvoorbeeld met veel verschillende soorten planten (cultivars) om te kijken welke het beste groeien in ons veranderend klimaat. Daarnaast zorgen onze bomen ervoor dat de omgeving een paar graden koeler blijft in de zomers. Diezelfde bomen slaan ook CO2 op en filteren de lucht zodat we kunnen genieten van schonere lucht.

 

Principe 3: Leren, verbinden en groeien door samenwerking

Wij geloven dat we van iedereen wat kunnen leren, én dat veel mensen kunnen leren van ons verhaal en onze aanpak. Dit zie je terug op ‘t Mortelke op de volgende manieren:

  • Als leer- & ervaring school: We dragen graag bij aan het delen van onze kennis en ervaring aan enthousiaste studenten die een stage bij ons lopen. Zij leren en ervaren op ‘t Mortelke hoe we kunnen samenwerken met de natuur om het lekkerste eten te verbouwen en passen dit in hun latere werk en leven weer toe. Hetzelfde geldt voor de vrijwilligers die deelnemen aan meewerkdagen die we delen in onze kennis en ervaring.
  • (Lokale) samenwerkingen en partners: We werken graag samen met groene initiatieven, organisaties en andere partijen die met ons nieuwe manieren om mensen te verbinden met voedsel creëren door workshops, events of kennisdeling. Ook dragen we daarom bij aan wetenschappelijk onderzoek, via bijvoorbeeld de Universiteit Wageningen en de HAS.

 

We willen zo groen mogelijk zijn, daarom kijken we continu hoe we onszelf kunnen verbeteren. Heb jij hier ideeën bij? Dan horen we dit ook heel graag!