Wordt klant bij ‘t Mortelke, kijk hier voor Meer informatie

Een bijzondere plek waar voedselproductie met de natuur centraal staat en wij ons inzetten voor een natuurinclusieve toekomst.

‘t Mortelke is meer dan alleen een plek waar gewassen groeien. Het is een plek waar gewassen groeien samen met de natuur. Het is een levend ecosysteem waar wij de overvloed van oogsten; zowel de eetbare als niet eetbare overvloed die van het land komt. Hierdoor kunnen we niet alleen gezonde smaakvolle producten laten groeien, maar dragen we ook bij aan een gezonde veerkrachtige leefomgeving en natuurinclusieve toekomst.

Onze missie: ‘Mensen verbinden met de natuur door voedsel’

Over ’t Mortelke

Op ‘t Mortelke oogsten we van de overvloed van de natuur. Op het perceel van een kleine drie hectare is een voedselbos met waterpartij en terrassenheuvel, en een meerjarige groente- én bloemenpluktuin aangelegd. Zo divers als het land, zo divers is ook alles wat we doen & oogsten!

Wij werken écht natuurinclusief. Dat betekent dat we juist meebewegen met de natuur en geen bestrijdingsmiddelen of andere invasieve vormen van ingrijpen gebruiken. Hierover kun je meer lezen in onze duurzaamheidsvisie. We observeren en leren van de natuur en oogsten ook de niet geplante overvloeden. Een mooi voorbeeld is de weidekringzwam die spontaan opkomt en wij regelmatig oogsten en drogen.

Zo werken wij samen met de natuur om ons bedrijf op te bouwen en ondertussen onze omgeving weerbaarder en mooier te maken.

Wat we doen bij ’t Mortelke

We groeien natuurinclusief, vers, seizoensgebonden, uniek voedsel in Borkel & Schaft voor chef-kok en thuiskok. Wij hebben ons gespecialiseerd in voedselbos producten, wilde planten, meerjarige (vergeten) groenten en eetbare bloemen. Alles wat wij groeien is natuurinclusief en samen mét de natuur. Wij oogsten de overvloed van de natuur, zowel wat we zelf planten als wat aan komt waaien en eetbaar is. Producten waarvan je proeft dat ze letterlijk van goede bodem komen. Ons assortiment bestaat uit meer dan 130 lekkere producten! Lees hierover meer op onze productpagina.

We organiseren verschillende soorten wandelingen, rondleidingen, workshops en events om onze bijzondere plek en visie te delen; om mensen weer te verbinden met de natuur en voedsel, door haar te beleven. Dit doe je het best, vinden wij, met al je zintuigen: kijken, ruiken, voelen, proeven en luisteren. Juist niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart! Lees hier meer over op onze activiteitenpagina.

We bieden ons prachtige voedselbos aan om jouw eigen bijeenkomst, vergadering, training of workshop te faciliteren in het groen. Dit kan geheel buiten in het voedselbos of in combinatie met één van onze verzorgde binnenruimtes. Wij genieten zelf dagelijks van het plezier van buiten zijn en kunnen dit van harte aanbevelen. Lees hier meer over op onze locatie huren pagina.

Bekijk onze producten Beleef onze activiteiten

Onze missie

Waarom ‘t Mortelke

In 2019 is ‘t Mortelke opgericht door de zussen Kyara Smit en Carlyn Smit; om te laten zien dat natuurinclusieve voedselproductie de toekomst is. Onze missie is “mensen verbinden met de natuur door voedsel” om onze visie te bereiken: een leefbare wereld waarin mensen natuurinclusieve voedselproductie normaal vinden. Het begon allemaal op een stuk kale akker dat al twintig jaar in het bezit van onze ouders Just en Saskia was. Onze moeder, Saskia had een droom om hier een stuk natuur na te laten.

Conventionele voedselproductie draagt bij aan de teloorgang van de aarde. Wij geloven op ‘t Mortelke dat dit anders kan én moet. Al ons voedsel komt van de natuur en wij zijn vergeten hoeveel overvloeden er zich schuilhouden in een natuurlijk systeem dat echt kan floreren. ‘t Mortelke laat deze overvloed zien en brengt ons weer in contact met de natuur door voedsel.

Onze duurzaamheidsvisie

Samendoen bij ’t Mortelke

Op ‘t Mortelke geloven wij in de kracht van SamenDoen. Daarom bieden wij allerlei mogelijkheden aan om met ons aan de slag te gaan. Je kunt samen met ons mee komen werken op een van onze meewerkdagen, een stage komen lopen of bijvoorbeeld een workshop met ons organiseren.

Heb jij dus een leuk idee of en wil je een keertje met ons meewerken? Lees dan meer bij Samendoen.

Meer over Samendoen

Onze partners

‘t Mortelke werkt met verschillende partijen samen. Samen werken we toe naar een natuurinclusieve toekomst.